PEI nyomtatófelület – hogyan használjuk?

Mi az a PEI lap?

A poliéterimid – rövidítve PEI – egy viszonylag karbantartásmentes felület, mely fűtött és fűtetlen nyomtatókhoz is használható szinte minden 3D nyomtatóhoz. Nincs szükség hozzá plusz tapadást elősegítő anyagokra, mint például ragasztókra, hajlakkokra, vagy különböző szalagokra. Egyes gyártók különböző márkanevek alatt értékesítik ezeket a felületeket, mint pl az Ultem, BuildTak.

A PEI felület használata nem igényel semmilyen különösebb felület előkészítést, amely különösen kényelmessé teszi a munkát vele. A használati útmutatók is azt javasolják, hogy ha PEI-lapot használ a nyomtatáshoz, akkor nem szükséges sem „raft”, sem „brim”, a felületek nagy valószínűséggel gond nélkül közvetlenül az asztalhoz odatapadnak.

A PEI felület kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például az alacsony és magas hőmérsékleti ellenállással, magas hőmérsékleti stabilitással, nagy kopásállósággal, valamint a jó égésgátló, vegyszerálló és elektromos szigetelési jellemzőkkel.

Előnyök

  • Könnyen beszerezhetők, viszonylag olcsón megvásárolhatóak, könnyen felhelyezhető és eltávolítható
  • Kiváló tapadást biztosít a kinyomtatott tárgyhoz, így nincs szükség plusz tapadássegítő anyagokra
  • Sima felületet biztosít
  • Fűtött tárgyasztalnál jó hőátvezetési képességgel rendelkezik

Hátrányok

  • Viszonylag puha alapanyagú, a rossz asztalszintezés (amikor beleér a fúvóka a tárgyasztalba) és az erőltetett tárgyleválasztás (például fémspaklival „feszegetés”) károsíthatja a felületet
  • A kinyomtatott tárgyhoz erősen hozzátapadhat, nehezen leválasztható bizonyos esetekben, sok erőfeszítést igényelhet a nyomat eltávolítása – ezutóbbira megoldást jelenthet a rugóacéllal kombinált PEI lap, mely ugyan drágább, de meghajlítva a tárgy egyszerűen lepattan.

PEI-felület felszerelése

1. A nyomtatófelület előkészítése

Ha nincs a felületen PEI-lap

Ezesetben egyszerű dolga van, tisztítsa meg a felületet – célszerű érdesíteni és zsírtalanítani, hogy könnyebben tapadjon össze a két felület.

Ha van a felületen PEI-lap

Ha van a felületen bármilyen felület, célszerű eltávolítani azt. Első lépésként javasolt az asztalt felfűteni 110 fok Celsiu körüli hőmérsékletre – mintha ABS-t nyomtatna – majd az egyik saroktól elkezdve óvatosan, pl spatulával a felületen végigcsúsztatva elválasztani a két felületet egymástól ügyelve arra, hogy az alumínium lemez ne sérüljön meg.

Ha sikerült eltávolítani a régi felületet, fel kell mérnünk az alumínium tárgyasztal állapotát. Amennyiben a ragasztó egyenletesen megtalálható a felületen, akár közvetlenül erre is felteheti a PEI-lapot. Ha csak foltokban, darabosan található ragasztó a tárgyasztalon, úgy érdemes minél alaposabban eltávolítani akár izopropil-alkohollal (IPA – ez nem a sörfajta), akár denaturált szesszel.

2. Az új lap felvitele

Kétféle PEI-lap létezik: a ragasztó nélküli és a ragasztóval ellátott. Típustól függően előfordulhat, hogy meg kell vágni, méretre kell szabni a felületet. Ezt egyszerű szikével megtehetjük.

Ragasztóval nem ellátott lapok esetén

Amennyiben nincs ragasztó a felület alatt, úgy rögzítheti a PEI lapot a tárgyasztalra pl. csipeszekkel, vagy használhat speciális ragasztót – itt ügyelni kell a ragasztó típusára, fontos hogy mindkét felülettel kompatibilis legyen.

Ragasztóval ellátott lapok esetén

Amennyiben a PEI-lap öntapadó ragasztóréteggel van ellátva, a védőfóliát távolítsa el az egyik szélén, majd óvatosan helyezze fel a tárgyasztalra. Nagyon fontos, hogy minden alákerülő légbuborékot távolítson el – például egy vastagabb fa vagy műanyag lappal, akár lejárt bankkártyával, de semmiképp ne legyen fémből, ez ugyanis felhasíthatja a felületet. Ügyeljen rá hogy egyenletesen haladjon, és egyszerre csak egy kis résszel foglalkozzon. Egyik szélén kezdje el, és úgy haladjon végig a felületen.

Miután felragasztotta a lapot, tartsa a fény felé, győződjön meg róla, hogy minden légbuborékot eltávolított a felület alól, ez látható is – adott helyen enyhe púposodás jelentkezik a felületen. Fontos hogy teljes mértékben légmentes legyen a felület a alatti rész, ugyanis nyomtatás közben a légbuborék által felnyomott felület magasabban lehet mint a nyomtató fúvókája, így beleakadhat az asztalba, és sérülést okozhat a felületen.

3. Használat

A sikeresen felvitt PEI-felület használata előtt mindenképp szintezze újra az az asztalt, amennyiben kézzel kell ezt beállítani. Fontos lépés, hiszen nem megfelelő fúvóka-tárgyasztal távolság esetén előfordulhat hogy nem tapad meg a legelső réteg, vagy kárt okoz a fej a felületben.

Tisztítás

Sajnos a lap megérintésekor olajat, zsírt juttatunk akaratlanul is a felületre, elsősorban a bőrünkön keresztül. Ezáltal idővel csökken a felület hatékonysága, csökken a tapadóképesség. A rendszeres tisztítás biztosítja, hogy hosszú távon is használható legyen a felületünk és sok boldog órát okozzon a tulajdonosának.

Hogyan tisztítsunk?

Mi azt javasoljuk, hogy hígítatlan izopropil-alkoholt (IPA) használjunk, ebből is a 70% feletti koncentrációjúból. Várjuk meg, amíg a felület teljesen kihűl, majd egy száraz papírtörlőre vagy ruhára vigyük fel, ezzel töröljük át a felületet. Ezzel a rajtalévő olajok és zsírok nagy részét eltávolítjuk.

Ezenkívül használhatunk acetont is. Fontos, hogy ipari aceton legyen, nem a körömlakklemosó formátumú, ezutóbbit bár javasolják egyesek, de nem elegendő az aceton koncentrációja, némely esetben acetonmentes körömlakklemosót kapunk. Emellett drágább is, és nem túl hatékony. Az aceton feloldja az asztalra tapadt műanyagokat, hasonlóan az IPA-s módszerhez, itt is egy acetonnal átitatott kendővel alaposan áttöröljük a felületet. Aceton esetén csak jól szellőző helyen végezzük ezt a műveletet, egyrészt az aceton büdös, másrészt nagyon gyúlékony, a felszabaduló gőzök bejuthatnak a nyomtató elektronikájába.

Ha már régóta használ PEI-lapot, akkor érdemes felfrissíteni a felületet. Ezt finom szemcséjű csiszolópapírral (1500+) tudjuk megtenni. Finoman, körkörösen, egyenletes mozdulatokkal haladjunk, ezzel eltávolítjuk az esetleges karcolásokat.

Tisztítási időközök

A PEI-lap tisztítása a használat mértékétől, és a gyártótól függ. Mi azt javasoljuk, hogy néhány nyomtatás után törölje át a felületet IPA-val, a tapadóképesség megőrzése érdekében. Néhány hónap után pedig acetonnal és átcsiszolással frissíthetjük fel a felületet. Ha a felület a fenti módokon nem javítható, állítható vissza, akkor sajnos megérett a cserére. Ez az időköz a használattól függ, néhány hónaptól pár évig terjedhet, ez minden esetben egyéni, nincs rá meghatározott időtartam.

Összegzés

A PEI-felület használata mindenképp megfontolandó, amennyiben gyakrabban nyomtat, valamint nem szeretne a tapadással bajlódni. Ám függ az asztal szintezéstől is, megfelelő távolságnak meg kell lennie mindenhol a tárgyasztalon. Hosszútávon mindenképp megéri beruházni, sok bosszúságtól kímélheti meg magát az ember.

Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0