3d nyomtató alapanyag

3d nyomtató alapanyag többféle is lehet. Hobbi kategóriában két fő csoportra oszthatjuk őket: a műanyag szálhúzásosra, ahol egy forró környezetben megolvad a műanyag, majd ez szilárdul meg, miközben mozog a nyomtatófej. Valamint a gyanta alapúakra, ahol egy speciális UV fény-re vagy lézerfényre keményedő folyékony gyanta köt meg egy mozgó tálcán adott formára.

A gyanta alapú nyomtatásnál a 3d nyomtató alapanyag beleöntés után feltölti a nyomtatóteret,  és ebbe merül bele egy sík tálca. Ezen a tálcán fog megszilárdulni a végleges nyomatunk. Gyanta alapú nyomtatásnál kisebb méretű tárgyaknál nagyobb sikert érhetünk el, mint a szálhúzásos társainál.

A műanyag megolvasztásos (FDM) technológiát használó nyomtatókról általánosságban elmondható, hogy nagyrészben valamilyen anyagú műanyagból készül az alapanyaguk. Sokrétű felhasználási módjuk lehet ezeknek az anyagoknak, egyesek megfelelnek ipari célra, míg mások csak hobbi szintű nyomtatáshoz, kis igénybevételekhez használhatóak. Jellemzően egy fajta műanyagból készül a filament, de előfordul hogy kettő vagy több anyagot kevernek egybe a gyártók. Ezáltal megváltozik valamilyen tulajdonsága a műanyagnak – például nagyobb lesz a hőállósága, erősebb lesz, nehezebben lehet eltörni, vagy nagyobb hőmérsékletnek is ellenáll. Ezeket nevezzük kompozit anyagoknak.  Ezenkívül plusz adalékanyagokkal megváltoztatják a kiegészítő tulajdonságait az anyagnak. Így hoznak létre például foszforeszkáló, fluoreszkáló, hőre változó, elektromosan vezető, kőhatású vagy éppen csillámos alapanyagot.

Méretüket tekintve általában egy kilogrammos tekercsen találhatóak, de előfordul hogy a 3d nyomtató alapanyag nem kerül feltekercselésre. Ilyenkor egy használaton kívüli dobra felcsévélve tudjuk használni. A kilogrammos tekercseken kívül megtalálhatók kisebbek, úgy mint 300, 500, 750 g-osak, valamint nagyobbak, 2,1 ; 5, sőt, még 10 kilogrammos tekercset is tudunk vásárolni ha igazán sok alapanyagra van szükségünk.