Segítség, nem tapad le a nyomat! Mit tegyek?

Valószínűleg mindenki, aki használt már 3d nyomtatót, találkozott az alábbi jelenséggel: nem tapad le az első réteg, felválik, pár réteg után – rosszabb esetben már majdnem kész a nyomtatás, és akkor válik fel az asztalról. Ilyenkor elönt minket a harag, a düh, és legszívesebben kidobnánk az ablakon az egész gépet. Főleg ha már nem az első alkalommal tréfál meg minket. De mégis, hogyan tudjuk ezt kiküszöbölni?

Kétféleképpen tudjuk javítani a nyomat tapadásának a sikerességét. Egyrészt szoftveresen, a szeletelő beállításainak változtatásával, másrészt fizikailag, magán a gépen állítva. Ezek általánosan olyan alapbeállítások, melyek bármilyen tárgyfelületen – a festékszalagtól kezdve a PEI-lapig – minden felületen működnek.

  1. Szoftveres változtatások

Első réteg magassága és szélessége

Általában a legelső rétegnek nagyobb legyen a rétegvastagsága, mint a nyomtatás folyamán. Egyrészt így nagyobb felületen a tárgyasztalban található esetleges deformációk kevésbé lesznek hatással a nyomtatásra, kisebb az esélye hogy beleütközzön a fej az asztalunkba, másrészt a legalsó réteg magasságának és rétegszélességének növelésével több műanyag kerül a tálcára, amely elősegíti a tapadást. A legelső rétegmagasságunk 0.4-es fúvóka esetén általában 0.2 mm, valamint a vonalszélesség 130%-a.

Első réteg hőmérséklete

A melegebb fejhőmérséklet és a fűthető asztal segít a tapadásban. Javasolt 5-10 0C-szal magasabbra venni a kiinduló fejhőmérsékletet, mint az átlagos nyomtatási hőmérséklet. Amennyiben fűthető a tárgyasztalunk, javasolt bekapcsolni.

Első réteg nyomtatási sebessége, gyorsulások beállítása

A legelső rétegnél viszonylag kicsi – 10-15 mm/s – sebesség javasolt, maximális gyorsulást lekorlátozva 200 mm/s2 értékre. Így van ideje az anyagnak megtapadni a felületen.

Kezdeti rétegáramlás

Az első réteg magasságához és szélességéhez hasonlóan, a kezdeti áramlás – initial layer flow – értékét javasolt megnövelni, így több anyag kerül a felületünkre, elősegítve a megtapadást. Általában javasolt 120% környékére állítani.

Hűtés

Javasolt az első 2-3 rétegnél kikapcsolni a tárgyhűtést.

Mindezeket a paramétereket úgy kellene beállítani, hogy elkerüljük a túl sok kezdeti anyagmennyiséget, amely az „elefántláb” nevű jelenséget okozza, itt ugyanis alulról felfelé haladva, az első 4-5-6 rétegmagasságig folyamatosan csökkenni fog a nyomtatni kívánt test mérete, amíg be nem áll az alap nyomtatási méretekre, oldalról nézve mint egy elefánt lába formációt megalkotva.

2. Fizikai változtatások

Szintezés

A használt felülettől függetlenül – festőszalag, üveglap, PEI tálca, garolit, stb – mindegyiknél kiemelten fontos, hogy vízszintesre szintezzük be. Amennyiben nem rendelkezik a gép automatikus szintezővel (pl CR Touch, BL Touch, PINDA, stb), úgy nekünk kell kézzel beállítani.

A szintezés folyamata:

– Először lazítsuk meg a tálcát rögzítő összes csavart – ennek hiányában a hőváltozás hatására feszültség ébred a tálcában, és deformációt okozhat
– Melegítsük fel a tárgyasztalt és a fúvókát az első réteg hőmérsékletére
– Legegyszerűbben egy A4-es papírral tudjuk beszintezni, ez 0.1 mm vastagságú. Minden sarkon menjünk végig, A fej és a tárgyasztal között mindenhol addig emeljük vagy csökkentsük a tárgyasztal magasságát, amíg nagyon csekély ellenállást nem érzünk. Javasolt legalább kétszer egymásután végigszintezni, másodjára már nem szükséges minden csavart ismét kilazítani, a második kör a finomhangolást szolgálja. Ugyanis minden alkalommal, amikor a csavarral a szintet emeljük vagy csökkentjük, az összes többire is hatással van. Minél többször megyünk végig ezen a folyamaton, annál pontosabb lesz, de háromnál több kör már felesleges.

Ragasztók

Amennyiben üvegre nyomtat, használhatunk különböző praktikákat a tapadás elősegítésére. Ilyenek lehetnek például PLA és PETG esetében a hagyományos papír írószer boltban is kapható ragasztóstiftek, ABS esetén pedig egy ún. ABS-juice, ami acetonban feloldott ABS-t takar. Ez a keveréket egy ecset segítségével vihetjük fel az asztalunkra. Emellett használhatunk még különböző hajlakkokat, mosogatószeres keverékeket. A megfelelő anyag megtalálása időt vehet igénybe, és sok próbálkozást.

Zárt tér

ABS, ASA nyomtatásakor javasolt a zárt tér alkalmazása, így biztosítva az állandó hőmérsékletet. Házilagos megoldás lehet, ha az egyes gyártóknál fellelhető különálló zárt házaba tesszük a komplett nyomtatót, vagy másik népszerű megoldás az Ikea Lack asztalát „befalazni”, és abba tenni bele. Mi ezutóbbit a tűzveszély miatt nem ajánljuk. Ezeknek az anyagoknak a nyomtatására célszerű alapból zárt házas nyomtatót vásárolni, egyes különleges anyagok nyomtatásához pedig már elengedhetetlen a zárt tér mellett a plusz tér fűtése, pl PEEK esetén.

Láthatjuk, hogy az első réteg megtapadásának igen sok feltétele van, sajnos még nem tart azon a szinten a technológia, mint a 2D nyomtatóknál, ahol csak elküldjük a fájlt a nyomtatónak és már teszi is a dolgát. Mindazonáltal ezeket elég egyszer kitapasztalni, melyik beállításokkal működik jól a gépünk, utána már sokkal kevesebb bosszúságot okozva nekünk.

One response to “Segítség, nem tapad le a nyomat! Mit tegyek?

Vélemény, hozzászólás?

Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0